Sedm ověřených tipů, jak bojovat proti skvrnám

Hodina na pískovišti, kopeček jahodové zmrzliny, závody v lezení po čtyřech, olympiáda ve foukání bublin,... Přijít domů po celém dni radovánek s čistým štítem? Neexistuje! A tak to má být. Špinavé dítě, šťastné dítě. S rovnicí ,,špinavé dítě, šťastný rodič” už to není tak horké. 

 

 

Proto jsme pro vás sepsali tipy a triky na čistící prostředky, které se poperou s každým následkem závodů, rozbitých kolen i rajčatové omáčky k obědu. 


Žlučové mýdlo do každé rodiny

O pracích mýdlech mi řekla kamarádka ještě před porodem a já jí za to děkovala už po prvních dnech Judit na světě. Poradila si snad s každou výzvou: Když plena tak úplně nesplnila svůj účel ✔️ když jsem Judit při společné snídani pokecala borůvkovou marmeládou ✔️ když jí úplně nesedlo mlíčko ✔️, ...

 


Tato mýdla za nás dostávají deset z deseti. Jsou ekologická, dostupná ve všech drogeriích a levná.


Jak je používáme? Skvrnu lehce namočíme vlažnou vodou, párkrát ji přejedeme žlučovým mýdlem a necháme působit. Flíček buď jako zázrakem zmizí sám nebo mu ještě trošku pomůžeme tím, že látku třeme o sebe. Pokud se skvrna nechce vzdát, znovu ji potřeme, necháme působit (klidně den dva) a pak vypereme v pračce. 



Zázrak jménem Smacchio Tutto

Do koupelny si pozvěte i tento italsky znějící zázrak. Smacchio Tutto je odstraňovač  skvrn, který funguje víceméně podobně jako prací mýdla. Nanesete, necháte působit a pak buď vyperete ručně nebo za pomoci pračky. Seženete ho v běžných drogeriích, buď v klasické verzi, ve spreji nebo s praktickou houbičkou pro snadnější nanášení na skvrny.



Bojovník z rodiny Feel Eco

Na značku Feel Eco pějeme ódy už dlouho. Její produkty jsou na přírodní bázi, s vysokou účinností, dermatologicky testované, snadno biologicky rozložitelné, v plně recyklovatelných obalech, vyvinuté i vyrobené bez testů na zvířatech. A navíc krásně voní! 

Odstraňovač ve spreji je hypoalergenní, účinný, nesmírně šetrný a vhodný na prádlo vašich nejmenších (klidně od 0 do 3 let). Stačí ho nanést na skvrnu, nechat působit a vyprat (v rukou nebo v pračce).

 

Zároveň jsme poprosili naše oblíbené mámy a další (super)ženy, aby se s námi podělily o jejich užitečné tipy.


tipy: 


Kami Talarovič 

  • máma Emila, překladatelka

Svojmu dieťaťu i sebe kupujem rada svetlé tričká, na ktorých síce často skončia škvrny od jedla, ale práve tie sa z bieleho a svetlého oblečenia dajú najľahšie odstrániť. Oblečenie najprv preperiem v rukách, v studenej vode za pomoci žlčového mydla od Tierra Verde, potom vyperiem v práčke spolu s lyžicou perkarbonátu sodného (Puer, tiež od Tierra Verde), a nakoniec vyvesím na balkón, kde ho slniečko ešte prirodzene vybieli do dokonalosti. 


Kačí Smoothcooking 

  • máma dvou kluků, autorka kuchařky Naše a České smoothie

Jakmile vznikne skvrna, potřu ji žlučovým mýdlem. Ideální je hned nebo co nejdřív ten den. Žlučové mýdlo mám ráda tekuté z dm. Potřené prádlo dám pak do kýble s vodou. Nechám je tam klidně dva dny, než se jde prát. Postupně do kýble přidávám a přidávám kousky, které to potřebují. 

Bára z Bou

  • majitelka Bou and Slun, půjčovny dětského oblečení a store pro nejmenší

Během svého života a teď navíc ještě ve spojitosti s dětskou půjčovnou Bouandslun jsem se setkala už se spoustou skvrn​, a musím říct, že mě odstraňování skvrn vážně baví. Je to taková bojovka.​ V našem rodinném šatníku a v Bou převládá oblíbená bavlna, ale její prodyšná povaha je náchylná k tvorbě skvrn. Ve většině případů k předběžnému odstranění skvrn používám Sonett - Tekuté mýdlo na skvrny, které se díky své tukotosti bezvadně nanáší. Počkám 15 minut a poté prádlo peru s pracím prostředkem Sonett - Prací gel Sensitive​, ​a vyprání při vyšších teplotách tyto skvrny obvykle odstraní. Pokud se jedná například o již zaprané skvrny na ​světlém prádle (což se stane velice snadno u oblečení miminek), nedám dopustit na Perkarbonát sodný, ten mě provází praním již několik let a sláva tomu! Pokud se mi nepodaří (zřídka kdy) se skvrnami zatočit, vrhnu se na barvení přírodními pigmenty a skvrny zamaskuji. :) 

P.S.: Všechn​o prádlo u nás doma škrobím Sonett, přípravekem na škrobení a žehlení. Moc hezky voní a navíc brání nečistotám!

Klára Waldhauserová 

  • máma Olivera, nekonečná studnice (nejen) gastronomické inspirace

Na fleky nastříkám odskvrňovač, namočím do vody, zasypu pracím prášek (jelen nej, of course) a nechám třeba hodinku odmáčet. Pak šoupnu do pračky, normálka s dalším prádlem a je to! Odstraní i mastný fleky od steaku a zvládne i kurkumu!