10 tipů na dětské knížky o přírodě a udržitelnosti

„Co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš,“ platí pro čtení dvojnásob. Proto si vychovávejte svá knihomolčata už od plenek. Knížky jim zajistí bohatou slovní zásobu, pestrou fantazii, zábavu a kvalitně strávený čas. Rozvíjí jejich mozek, kreativitu i schopnost soustředit se.


Zároveň si díky příběhům ze stránek formují představu o tom, jak funguje svět, a učí se o hodnotách, které jsou pro společnost (i pro vás) důležité a přínosné. Třeba o ohleduplnosti vůči planetě a druhým.


Právě to je jedna z hodnot, kterou na stránkách knížek rádi hledáme my. Učit naše děti, že planetu máme jenom jednu a je třeba se k ní chovat s respektem, jde ruku v ruce se vším, co děláme a jaké oblečení na dekids.cz shromažďujeme. Proto jsme vám sepsali knihy, které milou a srozumitelnou formou šíří osvětu o udržitelnosti, o líbeznostech přírody, o respektu a odpovědnosti k sobě i druhým.


Udržitelnost nekoluje jen v našich žilách a šatnících. Je ní protkaná i knihovna našich potomků. Pokud to chcete mít podobně, zkuste se porozhlédnout po…


MŮJ MALÝ LES

Knížka, která je 100% přírodní! Je vytištěná ekologickými barvami na recyklovaném papíře. Na stránkách knížky prochází liška, jezevec a veverka lesem a vypráví o důležitých věcech z jejich životního prostoru. Tím nenásilně a mile probouzí zájem o udržitelnost a přírodu i u těch nejmenších knihomolčat. 


GRETA THUNBERG

Greta, malá velká enviromentální aktivistka ze Švédska, je nesmírně inspirativní a každé správné knihomolče by ji mělo bezesporu znát. První poslední se o ní dozví(te) z knížky z bestselling edice Little People, BIG DREAMS. Stejně jako všechny ostatní kousky z edice, i Greta Thunberg je krásně ilustrovaná a plná zajímavých, přínosných informací. 


FRANTIŠEK Z KOMPOSTU

František si zprvu myslí, že je k ničemu a že není pro život v zahradě důležitý. Brzy mu ale dojde, že by to nemohlo být dál od pravdy… Žížalák František je náš oblíbenec. V knížce najdete krásné poselství, zajímavé informace o půdě i dokonalé ilustrace. 


PŘÍRODA HROU

Na hithit.cz se právě rozhoduje o tom, jestli se zrodí jedna překrásná kniha o přírodě. My jí moc fandíme a věříme, že vás i vaše ratolesti zpomalí, zpřítomní a motivuje vyběhnout do lesů nebo parku.  


WHAT A WASTE 

Jaký má vliv na planetu to, že nezastaví vodu při čištění zoubků? Co se stane s jednorázovým brčkem? Jak spolu můžete dát druhý život věcem, které by někdo jiný vyhodil na skládku? Anglická knížka What a waste je průvodcem pro všechny malé ekology, který se vám bude hodit snad každý den!


GRÉTA

Je tak talentovaná, tak roztomilá, tak moudrá! Velryba Gréta na svém životním příběhu ukazuje, jak je důležité pečovat o moře. Český výtisk je beznadějně vyprodaný snad všude, kam se podíváte, ale slovenský k mání je. 


PYTLÍK A FLAŠKA

Cesta plastů nekončí jejich vyhozením do koše. A jak tedy? To se dozvíte díky dobrodružství Pytlíka a Flašky. Seznamte své malé ekology s jednorázovými plasty a budujte u nich pokoru, ohleduplnost a smysl pro šetrnost. 

VČELAŘ JOSÍFEK

Proč jsou včely pro přírodu tak důležité? Na to vám odpoví sympaťák Josífek, který díky nim najde spokojenost, přátele i nový smysl života. Knížka je překrásně ilustrovaná, mile napsaná a plná důležitých informací.

 


STROMY 

Překrásné velkoformátové leporelo vyzdvihuje důležitost stromů v celé jejich unikátnosti, velkoleposti a kráse. Vstupte do lesního světa a zjistěte, kdo stromy zasazuje, kdo se nimi živí, jak vypadají ty nejstarší, nejvyšší, nejtlustší,...

Víme, že do Vánoc je ještě daleko, ale o této knížce klidně řekněte Ježíškovi. Děti z ní budou nadšené!


DAVID ATTENBOROUGH

Příběh Davida Attenborougha je tak inspirativní. Přečtěte si o životní příběh muže, který zná planetu lépe než kdokoliv jiný. David se celý svůj život pohybovat mezi zvířaty a na vlastní oči viděl, jakou spoušť dokáže svým konáním způsobit člověk. Jeho hodnoty a přístup ke světu by měl znát každý, včetně těch nejmenších.