Vítejte v našem šatníku

V 6. měsíci těhotenství s prvním synem Teodorem jsem měla neustálou potřebu něco kupovat. Rady typu ,,Miminko budeš převlíkat asi dvacetkrát denně, tak si udělej zásobu” k tomu přímo vybízely. Než jsem se nadála, byly Teddyho šuplíky s oblečením nacpané k prasknutí. A to ještě ani nebyl na světě.

To se dělo pět let zpátky. V době, kdy o slow fashion a capsule wardrobe vědělo jen malé procento lidí, kvantita válcovala kvalitu a trh s udržitelnými značkami nebyl tak velký a nenabízel tolik stylových a kvalitních možností. 

Už v prvních měsících mateřství mi začala vadit nízká kvalita oblečení z řetězců a zároveň veliké množství kousků, které na nás doma padaly. O oblečení pro Teddyho (a brzy i druhého syna Mattyho) jsem začala mnohem víc přemýšlet. Četla jsem o alternativách, zamilovala si pojem capsule wardrobe a vnesla ho do našeho života i skříně. 

 

Už čtyři roky se k šatníku svých dětí snažím přistupovat zodpovědně. S ohledem k nim, rodinnému rozpočtu i planetě. Kladu velký důraz na udržitelnost, kvalitu materiálů a univerzálnost každého kousku. A taky na to, aby se toho ve skříni Teddyho a Mattyho nezdržovalo víc, než je potřeba. 

Samotná udržitelnost není jen o kvalitních značkách. Je to životní styl, díky kterému se člověk snaží o každém nákupu přemýšlet. Základem je nakupovat rozumně a tak, aby se oblečení co nejvíce vynosilo a splnilo svůj účel. Impulzivní nakupování podle nejnovějších trendů, které budou fuč dřív, než řeknete polyester, je - s nadsázkou - tabu. 

 

Při doplňování šatníků mých synů se řídím několika pravidly:

  • Před každou sezónou klukům procházím šatníky a všechno pořádně třídím. Malé věci Teddyho buď schovám pro Mattyho, dám je do Dekids sekce preloved, zanesu je do dobročinného obchodu jako Sue Ryder (všechny pobočky), Thrift Store (všechny pobočky), Cesta Domů (všechny pobočky) a jiné. 

  • Vždy kupuji oblečení o dvě velikosti větší, než je Teddyho a Mattyho aktuální velikost. Při výběru zároveň zohledňuji střih daného kousku. Cíleně sahám po oversized střizích, které jsou rostoucí, vydrží klidně i několik let a jsou nadčasové. Mezi naše oblíbené oversized kousky patří mikiny, svetry a také trička. :-)

  • Sháním co nejvíce neutrální a unisexové oblečení, díky čemuž je unosí kluci i holky. 

  • Protože si kluci vybírají oblečení sami, vytvořila jsem ji tzv. capsule wardrobe – kolekci oblečení, které k sobě barevně ladí a dá se mezi sebou lehce kombinovat. Naše capsule obsahuje asi 10 kousků. Konkrétní počet ale záleží na ročním období (v zimě víc, v létě méně).  Díky capsule wardrobe mi ráno odpadá dilema: ,,Co si kluci dneska oblečou.”

 

  • Základ capsule wardrobe tvoří zemité barvy, které k sobě barevně sedí. Mezi neutrálnější paletu se ale nebojím zařadit i vzorované a barevné věci od udržitelných značek. Třeba Bobo Choses (nově i na dekids, hurááá), Tiny Cottons a Daily Brat to s barvami a vzory umí na jedničku.

 

  • Sleduji štítky s materiály. Vždycky se snažím vybírat oblečení z kvalitních materiálů, které jsou příjemné na nošení. Organická bavlna, mušelín, bambus nebo len jsou sázka na jistotu. 

 

Už teď sepisujeme článek o tom, kde můžete ulovit skvělé secondhand kousky, a o tom, jaké udržitelné značky z českého a slovenského rybníčku stojí za pozornost. 

#comingsoon 


Děkujeme za čtení a podporu. 

Vaše Evi, Teddy a Matty